Gambia – Dienst van Toerisme

Banjul en Serrekunda

Banjul is de hoofdstad van Gambia. De stad wordt voor het eerst vermeld in de geschiedenisboeken in de 15de eeuw. Dankzij de strategische ligging aan de monding van de Gambiarivier en de beschermde haven kon de militaire basis Bathurst zich snel tot de bloeiende grootstad Banjul ontwikkelen.

De stad, waar meer dan 30 000 mensen wonen, is in drie bestuurlijke zones opgesplitst: Soldier Town, Portuguese Town en Half Die.
De beste manier om de hoofdstad van het kleinste land van Afrika te verkennen, is met de bus of taxi. Vanuit Serekunda bereik je Banjul via de Denton Bridge van de Serekunda Highway. De Denton Bridge overbrugt de Oyster Creek, een brede rivierarm van de Gambiarivier. Vanaf deze brug heb je een mooi uitzicht op de vissersboten en de jachten die in de Oyster Creek dobberen. Ook zie je de pindanotenfabriek van Gambia.

Bezienswaardigheden in en rond Banjul

Er valt heel wat te zien en te beleven in Banjul, te beginnen met de triomfboog Arch 22, die opgericht werd ter herdenking van de militaire coup van 22 juli 1994 en van de Tweede Republiek die daaruit ontstaan is. Eveneens een bezoek waard is de Jammehmoskee, die plaats biedt aan 6000 gelovigen. De stad wordt omzoomd door gebouwen in koloniale stijl, die ministeries, musea en dergelijke huisvesten. In zo’n gebouw in koloniale stijl is ook het Gambiaanse nationale museum ondergebracht, waar archeologische vondsten, artisanale kunst en culturele voorwerpen te zien zijn. Ook vinden er tentoonstellingen plaats over de geschiedenis en het koloniale verleden van Gambia.

Getuigen van het koloniale verleden van Gambia zijn de vele kerken die zich ook nu nog in het stadsgebied bevinden. De neogotische St. Mary’s Anglican Church, de Wesley Church of de rooms-katholieke kerk zijn stuk voor stuk een bezoekje waard.

Serekunda

Omdat Banjul op een eiland ligt, wat stadsuitbreiding onmogelijk maakt, hebben de aanpalende dorpen een sterke bevolkingstoename gekend. Zo is het nabijgelegen Serekunda snel tot de grootste stad van Gambia uitgegroeid. In 2013 bedroeg het aantal inwoners al meer dan 350 000.

Serekunda en niet langer Banjul is dus het belangrijkste verkeersknooppunt en de handelsmetropool van Gambia. Toch heeft de stad geen architecturaal centrum en wordt het stadsbeeld bepaald door gebouwen met één verdieping, door kleurrijk geklede Afrikanen, drukke straten, toeterende taxi’s en de levendige markt.