Gambia – Dienst van Toerisme

Culinair

Kookworkshop bij een local

Tijdens een vakantie in Gambia kun je leren hoe je al dat lekkers zelf klaarstoomt. Ida Cham is een dame die kookworkshops geeft aan toeristen bij haar thuis. “De Meesteres van de Gambiaanse keuken” neemt je eerst mee naar de levendige markt van Tanji, waar alle ingrediënten  worden gekocht. Iedereen gaat gekleed in traditionele kledij op zoek naar de benodigde verse groeten en vis. Nadien kan het echte kookfestijn beginnen en uiteraard ook het proeven van die culinaire hoogstandjes, met zijn allen gezellig rond een grote schaal, dat is Gambia op zijn best. www.gambiahomecooking.com

Gezonde, smaakvolle topgerechten

De basisbestanddelen van een traditionele maaltijd in Gambia zijn rijst met kip of vis, pinda’s en pepers. Alle ingrediënten zijn vers waardoor de gerechten een hoge voedingswaarde hebben.

Tijdens een verblijf in Gambia zal je ongetwijfeld kennismaken met Yassa,  een stoofpot met kip.  Wellicht nog populairder is Domoda, met pinda’s als belangrijkste ingrediënt en opgediend met rijst. Benachin is een smaakvol visgerecht dat je in het visrijke Gambia beslist moet proeven. De verse zeebaars of andere witte vis in moten, wordt opgediend met een gezonde mix van groenten, kool, wortels, uien en tomaten. De rijst wordt gekookt in het vocht van de vis en van de groenten, wat  zorgt voor een bijzonder aroma. Proef ook de Fish Balls in tomatensaus (Chubolet), de pittige Pepper Soup en de Oyster Stew die vooral langs de oevers van de Gambia rivier wordt gegeten. Bij al dat lekkers kun je een verfrissend Banjul biertje of een palmwijn drinken. Voor nog meer aroma kies je een zoete thee of een groene thee, een Attaya, waarvan de bereiding wel een uur kan duren.

 Tip: Heerlijke lunch op een paradijselijke locatie

Geniet van een maaltijd op het strand met uitzicht op de Atlantische Oceaan in Rainbow Beach Bar, een restaurant bekend om zijn vis- en streekgerechten. De locatie is ronduit paradijselijk en voor € 4 kan je al lekker eten. Voeg daarbij een heerlijk, verfrissend biertje. Kostprijs: € 1 ! Kies zeker voor de kreeft, want die smaakt erg goed met de voeten in het zand (http://www.rainbow.gm) .

De Julbrewbrouwerij brouwt in de buurt van Serekunda een nationaal bier volgens Europese voorschriften.

Bovendien stoken de Palm Wine Tappers de traditionele palmwijn. Voor de bereiding ervan moet er tot op grote hoogte worden geklommen om het sap van planten, dat uit verschillende soorten palmen getapt wordt, te vergaren. Tijdens excursies naar het binnenland kun je Palm Wine Tappers aan het werk zien en kun je de zurige wijn proeven. Avonturiers kunnen ook proberen om onder begeleiding te klimmen.