Gambia – Dienst van Toerisme

Eco-Toerisme

Gambia is de aangewezen intro om Afrika beter te leren kennen. Er is een sterke culturele identiteit en een overweldigende natuurpracht. Gambia wil die rijkdom bewaren voor de toekomst en kiest daarom voluit voor een ecologische aanpak.

Makasutu Cultural Forest

‘Makasutu’ betekent heilig woud en het is de naam van een ecologisch project, opgestart in de Mandinka-gemeenschap. De Mandinka zijn een volk in West-Afrika en ze vormen de grootste culturele gemeenschap van Gambia. Het project omvat ook logiesmogelijkheden voor reizigers die er in contact gebracht worden met de plaatselijke cultuur en bevolking. De regio is een habitat voor tientallen vogelsoorten, hagedissen, bavianen, krokodillen en mangoeste die kunnen gespot worden op de rivieroevers. Wil je kennismaken met deze fascinerende wildlife  en met de stilte van het tropische woud dan kan je overnachten in de Mandina Lodges van Makasutu Cultural Forest. Er worden wandelingen door het bos en boottochten door de mangrove georganiseerd (http://mandinalodges.com/makasutu-forest).

Sandele Eco Retreat

Overal in de wereld worden steeds meer ‘Community Based Tourism’ projecten opgestart. Het is een manier om de bevolking mee te laten profiteren van het toerisme in hun streek. In Gambia staat Sandele Eco Retreat model voor deze aanpak want 70 % van de personeelsstaf is afkomstig uit het plaatselijke dorp. Voeg daarbij dat er in Sandele milieuvriendelijke energie wordt gebruikt, op een duurzame manier wordt gebouwd en het waterverbruik wordt beperkt. Een deel van de inkomsten van de verhuur van kamers wordt gestort in een Fonds voor de ontwikkeling van het dorp.

Sandele Eco Retreat ligt aan de zuidkust van Gambia, op een van de mooiste zandstranden, en is van een adembenemende schoonheid. De accommodatie bestaat uit 4 luxe, ruime koepelvormige lodges en 10 kamers. Tijdens een verblijf in Sandele kom je helemaal tot rust, zeker als je deelneemt aan de yoga-sessies die er voor de gasten worden georganiseerd (http://www.sandele.com/).

Tumani Tenda Eco-Tourism Camp

Tenda betekent rivieroever en Tumani was een nootjesplukker. Samen vormen ze de naam van een kleine nederzetting met 300 inwoners ten zuiden van de Gambia rivier. Rond het dorp liggen 140 ha akkerland waarvan circa 60 % op een ecologische manier worden bewerkt. Met de inkomsten uit het toerisme – verblijf in lodges- worden projecten in en rond Tumani Tenda ondersteund. Het betreft o.a. materiële voorzieningen en leermiddelen in scholen, beschikbaar stellen van schoolgeld aan minder vermogende ouders en irrigatieprojecten.

De logiesmogelijkheden zijn er sober en heel basic, dus daar overnachten kost niet veel en alles is er heel authentiek. Centraal in het kamp is de ontmoetingsruimte met een mahoniehouten ronde tafel waarrond de gasten gezellig samenzitten om te eten en te drinken. (http://www.tumanitenda.co.uk/thecamp.html).

Ndemban

Tijdens een verblijf in het dorp Ndemban, ten zuiden van de Gambia rivier, wordt je opgenomen in de lokale gemeenschap. Je ervaart een andere cultuur door te helpen in de tuin, het roosteren van cashewnoten, tapalada-brood bakken, fruit plukken, koken, helpen met allerlei dagtaken en je kunt bijvoorbeeld ook voetbal spelen met de lokale jeugd. Kortom, je maakt deel uit van de Ndemban-gemeenschap en er is altijd een gids in de buurt om te helpen of om vragen te beantwoorden.

Het programma van een verblijf in Ndemban kan op allerlei manieren worden samengesteld. Tijdens een Village Tour maak je kennis met de cultuur van de regio en met de artisanale producten. Je wordt ontvangen door de Alkalo, het dorpshoofd, en je bezoekt de plaatselijke school. Een dagje vissen op de rivier is ook mogelijk, zelfs voor zij die nog nooit hebben gevist want er gaan ervaren gidsen mee. Diezelfde lokale gidsen zal je nog beter leren kennen tijdens wandelingen door het tropische woud of door de mangrove bossen.

In het Abajoor Restaurant van Ndemban worden uitsluitend lokale producten gebruikt: groenten, kip, verse vis, oesters uit de mangrove. Met deze ingrediënten worden traditionele gerechten bereid. Het restaurant promoot duurzame voeding en stimuleert de lokale economie.

Het project in Ndemban is een unieke manier om het land en zijn inwoners te leren kennen. Daarenboven steun je via een verblijf in Ndemban de lokale ontwikkeling. De reacties van zij die Ndemban eerder al bezochten spreken boekdelen: fantastische ervaring, een project recht uit het hart, op en top hartelijk !

Email: giyoroom@yahoo.com