Gambia – Dienst van Toerisme

Fietsvakantie in Gambia

Gambia is ook een fietsbestemming, zeker voor zij die eens wat anders willen. Met de Belgische reisleider Bernard Ugille is een fietsreis in Gambia een authentieke ervaring.

Bernard Ugille organiseert al acht jaar fietsreizen in het West-Afrikaanse land. Niets liet vermoeden dat hij er ooit reisleider zou worden want met de studie van mechanica en een carrière van twintig jaar als technisch bediende ging het allesbehalve die kant op. Tot Ugille een jaar tijdskrediet nam en ontdekte waar zijn hart vol van was, van fietsen in de natuur en van het organiseren van fietsreizen. Zo kwam hij in contact met de pracht van Gambia en met de ideale fietsmogelijkheden daar. Ugille is na zoveel ervaringen als reisleider nog altijd even enthousiast: “fietsen in Gambia is super, op korte afstand zie je ontzettend veel en het parcours is vlak. Voor wie uitkijkt naar een avontuurlijke reis in een veilige omgeving is Gambia een fantastische bestemming. Fietsen langs de prachtige kust, over stille wegen zonder verkeer, van dorp naar dorp, rusten bij een leuk winkeltje of op een lokale markt. En overal word je vriendelijk onthaald door die opgewekte en vriendelijke Gambianen die fietsende toeristen met open armen ontvangen”.

Zomers fietsen in de winter !

De 57 jarige Bernard Ugille uit Zonnebeke is als fietsleider op twee fronten actief. Tijdens onze zomer is hij aan het werk in Europa en van november tot april is hij in Gambia dat intussen zijn tweede vaderland is geworden. Dan is het daar dertig graden, de lucht is droog en het aangename zeeklimaat maakt het fietsen plezant. Iedereen die tijdens onze lange winter de warmte opzoekt en iets sportiefs wil beleven, komt met een fietsreis in Gambia aan zijn trekken. Bernard Ugille gaat doorgaans met een groep van circa 15 personen op pad en het belangrijkste element van elke reis is de beleving, niet de prestatie.

Gambia’s troeven zijn kust, cultuur, natuurparken, rustige asfaltwegen, vogelreservaten, gastvrije en vrolijke bevolking, plaatselijke marktjes, lekker eten, …De betrachting van de fietsvakantie is dat we een idee hebben van het land, de mensen, de natuur en de cultuur.
Dit bekomen we door overdag uitstapjes te maken met de fiets vanuit vast hotel al of niet met verplaatsing met minibus. o.a. naar de hoofdstad Banjul, Serrekunda, Brikama, vogelreservaat, museum, kunstcentrum, visdrogerij, plaatselijk schooltje, natuur verkennen, djembe, kerkdienst, familiefeest, zwemmen in zee, beach bar, ‘s avonds kiezen we een restaurant en proeven we de Afrikaanse sfeer.

Aanbod:

 • Een korte rit langs de kust naar Bakau met diverse stops zoals Bakau kraftmarket, crocodile pool, beach bar calypso,… (25 km)
 • We fietsen langs de kust naar Tanji met bezoek aan een vogelreservaat en visdrogerij. We lunchen in een typisch Afrikaans restaurant aan het strand en voor de zwemliefhebbers is er de mogelijkheid tot een frisse duik in het zeewater. (30 km)
 • ‘s Morgens worden we met de minibus met de fietsen op het dak naar Brikama gebracht. We fietsen langs rustige asfaltwegen naar Gunjur via Kiti en Sifoe. Verder langs de kust naar Sanyang waar we terug opgehaald worden. (35km)
 • Met de fiets door Serekunda market en op de weg Serekunda-Brikama naar Lamin Lodge.
  Verder langs een rustige asfaltweg naar Mandinari waar we de goed berijdbare zandweg nemen naar Brikama (25 km)
 • Op zondag met de fiets naar Manjai waar we deelnemen aan een misviering in Winners Chappel. Wat vooral opvalt is de mooie klederdracht en de sfeer met dans en muziek. Na de dienst rijden we door Serekunda (op zondag is het autoverkeer heel rustig) naar Fajara waar we lunchen aan de kust. Op onze terugweg naar het hotel rijden we door plantenkwekerijen en stoppen we aan een bamboeplantage.
 • Met de fietsen op het dak van de minibus naar Gunjur. Met de fiets langs de waterlijn naar Allaheim (meest zuidelijke punt van Gambia) langs rustige en goed berijdbare zand- en asfaltwegen keren we terug naar Gunjur. Fietsen opladen en terug naar het hotel. (35 km)
 • Met de fiets vanuit ons hotel door het Salagi Forrest. Onderweg stoppen we in dorpjes waar helemaal geen toeristen komen waar wij de verwondering van de lokalen gaande slaan. We lunchen in een restaurant van een NGO in Sukuta die scholen en hospitaal ondersteunt. Langs de kust terug naar het hotel. (30 km)
 • Met de fietsen op het dak van de minibus naar Tanji. Met de fiets langs de waterlijn naar Sanyang met een rustpauze aan een Beachbar in Tujering. We lunchen in een Beach bar in Sanyang en voor de zwemmers een duik in de oceaan. In de namiddag langs een rustige asfaltweg terug naar Tanji met onderweg een bezoek aan het Tanji museum.  (35km)
 • Met de fietsen op het dak naar Mandina Ba. Met de fiets langs zand- en asfaltwegen door prachtige natuur naar Tumani Tenda Eco Camp gelegen aan de Gambia rivier. Hier worden we verwend met een lekkere maaltijd, muziek en dans en eventueel met de pirogue op de Gambia rivier. Via de rustige asfaltweg keren we terug naar Mandina Ba en keren we terug met de minibus naar ons hotel (40 km)
 • Met de minibus naar Brikama. Hier nemen we de fiets naar Makasutu Culture Forest. Hier heb je de mogelijkheid (een enorm groot natuurpark met tal van mogelijkheden). (25km)
 • Met de fietsen op het dak naar Brikama. Door de zandweg naar Marakissa waar we een pauze  en  middagmaal nemen. Marakissa lodge is werkelijk een plaats om te genieten van vogels en natuur en waar we met een bootje de Allahein rivier kunnen varen. Verder naar Darselami en Sifoe waar we de asfaltweg nemen om terug te keren naar Brikama. (25 km)
 • Met de fietsen op het dak naar Busura. Met de fiets door prachtige goed berijdbare zandwegen naar Fofour. In Fofour houden we halt aan een schooltje voor kinderen van 3-6 jaar die gesponsord wordt met de opbrengst van onze kaasavond. We zetten onze weg verder langs zand- en asfaltwegen tot in Penjem waar we opgepikt worden en terug naar ons hotel.  (30 km)
 • Rekening houdende met laag tij worden de ritten langs de kust ingeschakeld in het programma.

 

Meer informatie: www.lifeandbike.be

Contact: Bernard Ugille, reisleider fietsvakanties en TAO instructor
tel. +32 477 24 98 46 | bernardugille@hotmail.com