Gambia – Dienst van Toerisme

Lokale Markten

Wie de Gambiaanse cultuur echt wil beleven, moet de markten bezoeken. Ze zijn het middelpunt van het stadsleven in de West-Afrikaanse republiek. Hier wordt er gegeten en afgedongen, wisselen nieuwigheden en waardevolle spullen van eigenaar. Bezoekers komen er in contact met de kleurrijkste en authentiekste aspecten van de West-Afrikaanse cultuur.

Twee van de meest boeiende en authentieke markten zijn de markt van Serrekunda en de vismarkt van Tanji.

Serrekunda Market

Serrekunda is de grootste stad van Gambia. Naar verluidt was de markt ooit niet meer dan een paar vrouwen die op straat groente en gedroogde vis verkochten. Door de jaren heen zijn er alsmaar meer handelaars bijgekomen en tegenwoordig is de markt overweldigend groot. Het is een van de levendigste en populairste markten op het Afrikaanse continent, die handelaars uit heel West-Afrika en zelfs uit Arabische landen lokt. Je vindt er een bonte potpourri van levensmiddelen, kruiden, parfum, modeartikelen, stoffen, sieraden en geneeskrachtige drankjes. Ook de batikfabriek in de buurt van de grote markt is meer dan een bezoekje waard.

Vismarkt van Tanji

Het vissersdorp Tanji telt amper 6700 inwoners. Het kustplaatsje is dus heel wat kleiner en rustiger dan de marktstad Serrekunda met haar meer dan 360 000 inwoners. Tanji is een toeristische bestemming met een heel eigen charme. Je vindt er een oude vismarkt met visrokerijen.

De beste manier om de sfeer op te snuiven, is je gewoon onder de inheemse bevolking te mengen. In de vroege namiddag leggen de kleurrijke sloepen op het strand aan en wordt de verse vangst meteen verkocht. Het decor van vissersboten, marktkraampjes en grijskopmeeuwen die over de markt cirkelen, net als de geuren van vis en de zoute zee maken van de Tanjivismarkt een hoogtepunt van je reis in Gambia.

Andere markten die een bezoekje waard zijn

Andere populaire markten zijn de Royal Albert Market in het centrum van de hoofdstad Banjul, de houtsnijder- en geitenmarkt in Brikama en de keramiekmarkt in Basse Santa Su. Behalve levensmiddelen, kruiden, huishoudartikelen en elektrische toestellen worden er in een apart deel van de Albert Market ook een groot aantal souvenirs te koop aangeboden.