Gambia – Dienst van Toerisme

Nationale Parken

Bijilo Forest Park

bijilo_forest_park.jpgHet Bijilo Forest Park ligt aan de Atlantische kust, niet ver van de hoofdstad Banjul. Het park, dat in de volksmond Monkey Park genoemd wordt, werd in 195
0 opgericht en was in eerste instantie bedoeld om hout te winnen. In 1982 werd het park evenwel een beschermd natuurreservaat. In samenwerking met de Duitse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking GTZ werden er vervolgens wandelpaden aangelegd en werd het reservaat opengesteld voor bezoekers.

Wandelingen voor de bezoekers van het “Bijilo Forest Park”

Tegenwoordig kunnen bezoekers op eigen houtje of onder begeleiding van een gids de vier verschillende wandelgebieden van het Bijilo Forest Park verkennen. Het reservaat is het laatste natuurlijke kustbos en herbergt naast een veelzijdige vegetatie ook veel diersoorten. Behalve baobabs, kaneelappels annonaceae en rode kapokbomen kun je hier ook gieren, adelaars, varanen en talrijke soorten bonte vlinders bewonderen. Zoals de benaming “Monkey Park” al doet vermoeden, zijn er ook verschillende apensoorten thuis in het natuurreservaat. Groene meerkatten ravotten hier tussen de rode franjeapen en bezoekers krijgen de unieke kans om de dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren.

Abuko Nature Reserve

Het Abuko Nature Reserve ligt op amper een halfuurtje ten zuiden van de hoofdstad Banjul en huisvest een indrukwekkend aantal dier- en plantensoorten. In het reservaat leven er momenteel zowat 270 verschillende vogelsoorten, 70 vlindersoorten en 37 reptielsoorten. Bovendien zijn er ongeveer 115 verschillende plantensoorten in het reservaat. Het reservaat bestaat al sinds 1968. Je belandt er meteen te midden van de veelzijdige natuur van Gambia.

Een uitstapje naar het meest bezochte natuurreservaat van Gambia loont in elk geval de moeite. Aan de Crocodile Pool kun je naast echte krokodillen ook schildpadden, reigers, aalscholvers en verschillende watervogels bewonderen.

Vooral vogelliefhebbers kunnen in het Abuko Nature Reserve hun hartje ophalen. In de bossen van het reservaat tref je een aantal van de mooiste vogelsoorten van Afrika aan, zoals de paradijsmonarchen, honingzuigers, ijsvogels en toerako’s. Tijdens de Extended Bird Walk, een lange rondwandeling door het vogelreservaat van het natuurpark, kun je met een beetje geluk behalve savannevogels ook huzaarapen, rode franjeapen en groene meerkatten spotten.

Tip: Een echte aanrader is het gloednieuwe project Eagle Heights Gambia, dat in oktober 2014 geopend werd. Het Wildlife Conservation Centre in het Abuko Nature Reserve biedt leuke en leerrijke ontmoetingen met de dierenwereld van Gambia: roofvogels, apen, reptielen, hyena’s, jachtluipaarden, … Het is ook mogelijk safaritochten te boeken in dit centrum.

Makasutu Cultural Forest

Het project Makasutu Cultural Forest is een van de paradepaardjes van Gambia. In amper tien jaar zijn twee Britten erin geslaagd om van 1000 hectare mangrovemoeras en palmbomenbossen een beschermd natuurgebied met bezoekerscentrum en een 5-sterrenecolodge te maken. Als een van de favoriete toeristische trekpleisters van Gambia speelt het Makasutu Cultural Forest een belangrijke rol in de ontwikkeling van de regio, niet in het minst door de nieuwe arbeidsplaatsen voor de lokale bevolking.

Bezoekers kunnen het beschermde natuurgebied tijdens een wandeling van een hele of een halve dag verkennen. Tijdens deze ‘bush walks’ kun je de veelzijdige fauna en flora van het reservaat bewonderen, een traditionele heler bezoeken, aan een kanotocht op de Mandina Bolong, een zijarm van de Gambiarivier, deelnemen of van een uitgebreid Gambiaans lunchbuffet met maniok, gebraden vis en beef Dodoma genieten. Niet alleen de traditionele trommelmuziek zorgt tijdens het buffet voor de nodige animatie, maar ook de bruine bavianen, die telkens weer proberen om eten van het buffet te stelen.

Het Gambiaanse avontuur duurt onvervalst voort in de luxueuze Mandina Lodge van het natuurreservaat. Je hebt er de keuze uit de junglelodges, paalbungalows of drijvende lodges, die rustig op het mangrovewater van de Mandina Bolong dobberen.

Kiang West National Park

Het Kiang West National Park is het grootste nationale park van Gambia en ligt aan de Gambiarivier, ongeveer 135 km landinwaarts. Op een oppervlakte van 115 km² herbergt het een grote verscheidenheid aan dieren en ecosystemen. Behalve savannes en mangrovebossen zijn hier ook dunnere galerijbossen. Er zijn niet alleen wrattenzwijnen en bavianen maar ook franjeapen, krokodillen en om en bij de 250 verschillende vogelsoorten, waarvan niet minder dan 21 roofvogelsoorten.

Maar niet alleen vogelliefhebbers komen in dit nationaal park aan hun trekken, ook andere natuurliefhebbers zullen ongetwijfeld meer dan onder de indruk zijn. Het is momenteel onduidelijk of er in het park nog luipaarden leven, maar bosbokken, jakhalzen, gevlekte hyena’s en mangoesten in elk geval wel.

Het Kiang West National Park is een echte insidertip. Het nabijgelegen Tendaba Camp biedt eenvoudig maar goed logies aan en vormt de ideale uitvalsbasis voor vistochtjes en geleide wandelingen door het nationaal park. Dankzij de ligging buiten de platgetreden paden is deze plek nog altijd idyllisch en ongerept. Hierdoor kon de Gambiaanse wildernis intact blijven.

 River Gambia National Park

Het River Gambia National Park ligt op ongeveer 270 km van Banjul, in de buurt van de steencirkels van Wassu. De vijf kleine Baboon Islands zijn voor het grootste deel met venen, savannes of galerijbossen bedekt. Aangezien er zo ver stroomopwaarts geen water meer vanuit de Atlantische Oceaan in de rivier stroomt, maken de mangroves, die stroomafwaarts het landschap overheersen, er plaats voor een gevarieerde vegetatie. Tussen de palmbomen, baobabs en vijgenbomen spot je op je tocht met een beetje geluk zelfs af een toe een nijlpaard.

Op de Baboon Islands is er sinds 1979 bovendien het Chimpanzee Rehabilitation Project om chimpansees die uit gevangenschap bevrijd worden, weer in de vrije natuur los te laten en hen zo een nieuwe thuis in de jungle van Gambia te schenken. Op een boottocht door het park hebben bezoekers de unieke kans om chimpansees van heel dichtbij in hun natuurlijke habitat te observeren.