Gambia – Dienst van Toerisme

Roots Island

Alex Haley schreef in de jaren 1970 de roman Roots. De plaatsen die in Roots voorkomen, zijn voor toeristen in Gambia een populaire bestemming.

Roots schetst een dramatisch beeld van de slavenhandel en van de levensomstandigheden waarin de slaven moesten leven. Het verhaal dat begint met Haley’s Gambiaanse voorvader Kunta Kinte, speelt zich gedurende vijf generaties en op twee continenten af. De meeslepende familiekroniek werd een internationale bestseller en werd in de jaren 1970 verfilmd.

Sporenonderzoek in Albreda und Juffureh

Vandaag de dag zakken toeristen uit de hele wereld af naar Juffureh, de geboorteplaats van Kunta Kinte, enerzijds op zoek naar hun eigen roots en anderzijds uit interesse voor de geschiedenis. Het dorp ligt ongeveer 32 km stroomopwaarts van Banjul, aan de noordelijke oever van de Gambiarivier. Vanuit Banjul komen de meeste toeristen met de boot aan. Ze gaan aan wal in de toenmalige handelsnederzetting Albreda en na een voettocht van ongeveer 15 minuten komen ze in het dorp Juffureh aan. In het museum van de slavernij kunnen ze zich uitvoerig over het thema informeren vooraleer ze door de dorpsoudsten ontvangen worden en door het dorp geleid worden.

Kunta Kinteh Island

Als afsluiter staat er meestal een bezoek aan Kunta Kinteh Island – ook wel James Island genoemd – op het programma. Op dit eiland bevonden zich de vestingen van waaruit de slaven stroomafwaarts vervoerd werden om vervolgens naar de VS te worden verscheept.