Gambia – Dienst van Toerisme

Vogels & vissen

Gambia’s vogelparadijs

Met meer dan 500 spectaculaire vogelsoorten is Gambia een eldorado voor vogelliefhebbers. Er zijn niet minder dan zes beschermde natuurgebieden. De vogels staan onder bescherming van het Gambiaanse Department of Parks and Wildlife. Het Abuko natuurreservaat herbergt het grootste aantal vogelsoorten in heel Gambia. Andere vogelreservaten bevinden zich in de kustplaats Tanji, het nationaal park Kiang West en op Jinack Island in het nationaal park Niumi. Ook buiten de natuurreservaten kun je in Gambia vaak vogels spotten. Aan de Atlantische kust alleen al gaat het bijvoorbeeld om grijskopmeeuwen, steltkluten, calidris en oeverlopers en verschillende soorten sternen. Verder landinwaarts ontdek je in de mangrovebossen de slangenhalsvogel, de hamerkop en de heilige ibis. Bedeesder maar daarom niet minder indrukwekkend zijn de roodrugpelikaan, reuzenreiger, Afrikaanse zeearend, lelkievit, bonte ijsvogel en malachietijsvogel. In de plantsoenen van de hotels die vaak aangelegd zijn als parken, vind je bovendien de veelvoorkomende palm- en kapgier, de zwart-witgevederde schildraaf, de honingzuiger, de wevers en vele meer. Het Senegambia Hotel houdt dagelijks voederbeurten, waar er tot 100 kapgieren naartoe komen. Vogelliefhebbers kunnen de dieren op een van de vele ornithologische rondreizen door Gambia van dichtbij observeren.

Vissen

Zowel de Gambiarivier als de Atlantische Oceaan, die de hoofdstad Banjul bijna volledig omsluiten, zijn heel rijk aan vissoorten en dus een paradijs voor hobby- en sportvissers. Omdat je er zonder enig probleem in de rivieren en de Atlantische Oceaan kunt vissen, is Gambia voor sportvissers een echte aanrader. Ook hobbyvissers maken hier kans om een grote vis aan de haak te slaan. Sommige vissers vinden zelfs een barracuda van 20 kg in hun netten.

Van november tot april vang je zelfs bijna zeker een barracuda. Vissen kan zowel aan de stranden van de Atlantische kust in de buurt van Sanyang, Gunjur of Kartong als aan de oevers van de Gambiarivier. Vissen valt hier ook makkelijk te combineren met een andere activiteit zoals een boottochtje, sightseeing of birdwatching. Vissen op volle zee is vooral bij toeristen heel populair. Met boten of catamarans vaar je naar de volle zee om de echt grote vissen boven te halen.

Je kunt je eigen uitrusting meebrengen. Wie liever met weinig bagage op visvakantie naar West-Afrika reist, kan ook voor weinig geld ter plaatse een visuitrusting huren. Dit kan bijvoorbeeld bij Arch ToursJanes Boats en ScanTours Gambia, die bovendien ook een grote keuze aan tochten naar de beste en meest visrijke plekken aanbieden.